Pilot
Vill du vara en del av ett väl sammansvetsat team som snabbt når patienter, med livshotande sjukdomar eller skador och hjälper dem direkt på skadeplats?
Att fatta snabba välgrundande beslut och lösa problem i svåra miljöer kännetecknar arbetet.
Hos oss jobbar olika yrkesprofessioner piloter, läkare, HCM, sjuksköterskor, tekniker och instruktörer tätt tillsammans, för patientens bästa.
Kim Rognli
Titel: Pilot
Bas: Gällivare
Hur länge har du arbetat som pilot?
– Jag har arbetat inom Svensk Luftambulans sedan 1 september 2023, men har varit helikopterpilot i snart 20 år.Hur trivs du på jobbet?
– Jag trivs otroligt bra i SLA. Vi bor, jobbar, tränar och äter tillsammans på basen som en stor familj. Mina kollegor är professionella och trevliga, vilket gör det lätt att trivas. Vi åker på spännande uppdrag som räddar liv; det gör en ödmjuk och ger en fin känsla.Vad gjorde du innan du kom hit?
– Jag avslutade flygskolan i Piteå 2005, och fick sedan arbete som markpersonal/pilot i Norge. Efter det jobbade jag som pilot i Finland innan jag fick tillräckligt med erfarenhet och flygtid för att kunna söka arbete som pilot vid ambulanshelikoptern. 2011 fick jag jobb på ambulanshelikoptern i Norrbotten, då för ett annat bolag. Jag har också arbetat som instruktör/examiner på Coptersafety i Finland och som pilot på SAR-helikoptern i Visby.” Vi åker på spännande uppdrag som räddar liv; det gör en ödmjuk och ger en fin känsla.”
Vad krävs för att bli helikopterpilot?
– Det krävs goda fysiska och psykiska färdigheter. När man blir antagen till utbildningen får man göra flygpsykologiska och medicinska tester. När en väl blir klar och börjar sitt första jobb, är det bra om man är ödmjuk och samarbetsvillig samt har tålamod och förmåga att anpassa sig.
Framför allt måste man vara motiverad. Är du motiverad och jobbar hårt så kan du nå långt.
Var kan man utbilda sig?
– Utbildningen till helikopterpilot kan man gå via Försvarsmakten, genom privat utbildning eller via Yrkeshögskolan. Det finns skolor i Norrtälje, Västerås, Säve, med flera. Det går också att utbilda sig i USA.
Kostnaden för utbildningen kan man få täckt via Yrkeshögskolan eller så får man betala utbildningen själv. Det är en väldigt kostsam utbildning.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
– Vi har skiftbyte och överlämning mellan personal klockan 12.00. Vi gör i ordning vårt rum och lägger vår utrustning och flyghjälm i helikoptern. Besättningen har en gemensam genomgång av ORM (Operational Risk Management), där vi går igenom en lista med punkter och kontrollerar att besättningen är redo att flyga vid larm. Vi kollar väder och planerar veckans övningar. Det finns också tid för att äta och träna tillsammans.
Att vila då det inte är larm är viktigt, eftersom vi måste vara beredda att flyga både dag och natt. Uppdragen varierar från transport mellan sjukhus till larm vid Kebnekaise. Det gör jobbet otroligt spännande.
Vad är det bästa med ditt arbete?
– Variationen i jobbet på ambulanshelikoptern tycker jag om. Ingen dag är den andra lik. Jag har alltid tyckt om att jobba i team och här i SLA får jag jobba med supertrevliga och professionella kollegor, där vi tillsammans får göra nytta för människor som behöver hjälp. Det är otroligt givande att känna att man kan göra skillnad och får vara en del i att rädda liv.
Publicerat 2024
Lediga jobb
Det finns tyvärr inga lediga tjänster