Fredrik Helliksson arbetar sedan i somras som medicinskt samordningsansvarig läkare inom Svensk Luftambulans medicinska avdelning, Med-SLA. Han arbetar även som anestesiläkare på ambulanshelikoptern vid Kalstadbasen och inom Region Värmland.
− Listan kan göras lång och än så länge känner jag mig ny på jobbet, men det handlar om att ansvara för medicinsk samordning mellan våra medlemsregioner. Rent konkret handlar det bland annat om möten med medicinsk ledningsansvariga där vi försöker hitta gemensamma områden inom vilka vi kan samverka och dra nytta av varandra.
En viktig uppgift är att arbeta med ett kvalitetsregistreringssystem, att utveckla kvalitetsparametrar och sätt att följa upp våra uppdrag. Detta arbete har precis påbörjats och är väldigt spännande. Jag samarbetar med forskningsansvarig och utbildningsansvarig i Med-SLA för att bedriva både forskning och utbildning för medlemmarna.
− En ambulanshelikopter bemannad med anestesiläkare har i princip samma förmåga som vanliga vägambulanser. Utöver det har vi kompetens, utrustning och läkemedel för att påbörja intensivvård där patienten befinner sig. Vi har möjlighet att snabbare påbörja livsavgörande behandlingar som annars endast kan erbjudas på sjukhus. Det kan handla om mer avancerad diagnostik, undersökningar och övervakning eller om att inleda akut anestesi och respiratorbehandling.
− Jag har arbetat vid ambulanshelikopterenheten i Värmland sedan starten 2014. Sedan början av 2017 är jag också medicinskt ledningsansvarig för enheten.
− Innan starten 2014 jobbade jag som anestesiläkare på Centralsjukhuset i Karlstad där jag också gjort min ST. Under en period var jag studierektor för ST-läkarna på kliniken. Egentligen började min sjukvårdskarriär i januari 1998 när jag tog sjuksköterskeexamen.
Som sjuksköterska arbetade jag på kirurgisk vårdavdelning och på akutmottagningen i Linköping. Därefter började jag på läkarutbildningen och tog examen i januari 2005. Efter examen flyttade jag hem till Karlstad för att göra AT och där blev vi kvar.
− Många saker, men det roligaste är att jobba i ett litet och extremt motiverat team. Det gör att vi hela tiden utvecklar vårt sätt att arbeta och det tilltalar mig mycket; jag har svårt att stå stilla.
Sedan är omväxlingen väldigt trevlig, att hälften av tiden arbeta på ambulanshelikoptern och hälften av tiden som narkosläkare inne på sjukhuset. Att som läkare kunna arbeta utomhus är en lyx.
− Det kan se väldigt olika ut men vi har en hel del rutiner utöver att handlägga larm. Som läkare i Karlstad börjar arbetet 09.00 och passet sträcker sig över ett dygn.
Dagen börjar med överlämning från föregående läkare. Sedan tar en del rutiner vid med att kontrollera väskor och helikopterkabinen. Vi byter blodet i kylskåp och kylväskor. Vid 12.00 kommer en ny HCM och eventuellt pilot och då har vi ORM, en riskbedömning med det nya teamet.
Vi försöker att få till något utbildningsmoment under dagen. Det kan handla om att diskutera något eller att göra en medicinsk eller flygoperativ övning. Sedan måste vi också äta och vila.
− Familj med fru och två barn tar upp merparten av tiden så klart. Vi renoverar huset. Under de senaste åren har vi dubblerat boytan och det mesta av jobbet gör jag själv. Det tar tid men är roligt och blir som en rekreation. Som gammal grottdykare och dykinstruktör försöker jag hålla i gång även det. På senare tid, mitt i livet har jag också börjat springa, så det blir faktiskt något lopp ibland. Det trodde nog ingen…
Med-SLA = Den medicinska avdelningen vid Svensk Luftambulans
HEMS = Helicopter Emergency Medical Services
ORM = Operational Risk Management